Головна Головна -> Інше українською -> Література -> Переказ скорочено Книга скорботних піснеспівів (Григір Нарекаци)

Переказ скорочено Книга скорботних піснеспівів (Григір Нарекаци)

Назва:
Переказ скорочено Книга скорботних піснеспівів (Григір Нарекаци)
Тип:
Інше
Мова:
Українська
Розмiр:
3,23 KB
Завантажень:
260
Оцінка:
 
поточна оцінка 5.0


Скачати цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2 
Короткий переказ твору Книга скорботних піснеспівів (Григір Нарекаци)
Вардапет Григір, учений чернець Нарекского монастиря, поет і містик, автор тлумачення біблійної «Пісні пісень», а також гімнографіческіх творів і похвальних слів Хресту, Діві Марії і святим, в «Книзі скорботних піснеспівів» смиренно звертається до Бога «... разом з пригнобленими - і з зміцнилися, разом з оступитися - і з піднялися, разом з знедоленими - і з сприйнятими ». У книзі 95 розділів, кожен з яких охарактеризована як «Слово до Бога з глибин серця». Нарекаци призначає своє поетичне творіння, натхнена найглибшої християнською вірою всім: «... рабам і невільникам, вельможних і високошляхетним, середнім і вельможам, селянам і панам, чоловікам і жінкам».
Поет, «розкаюваний» і бічующій себе «грішник»-це людина з високими ідеалами, що ратує за вдосконалення особистості, що несе тягар відповідальності за рід людський, якому притаманне занепокоєння і безліч протиріч. Про що сумує поет? Про свою духовної слабкості, про безсилля перед мирською суєтою.
Він відчуває себе зв'язаним з людством круговою порукою провини і совісті і просить у Бога прощення не для одного себе, але разом з собою-для всіх людей.
Звертаючись до Бога з молитвою і розкриваючи перед Ним тайники серця, поет черпає натхнення в спрямованості своєї душі до її творцю і невпинно просить у Творця допомоги в написанні книги: «Дай, про піклувальник, <...> розпалений нематеріальній сили слова твого уст моїм мовцем, щоб стали вони причиною очищення всіх знарядь почуттів, розподілених у мені ».
Однак Нарекаци усвідомлює, що він зі своїм поетичним даром є лише досконалим інструментом у руках Творця, виконавцем Його божественної волі.
Тому його благання пройняті смиренням: «Не відбирай у мене, нещасливого, даровані тобою милості, не стримував подих благословенного Духа твого, <...> не лишай мене мистецтва всесилля, щоб мова могла потрібне сказати».
Але християнське смирення поета аж ніяк не означає для нього приниження своїх творчих здібностей і свого таланту, джерело якого - Бог і Творець усього сущого.
У «Пам'ятною запису», якою завершується книга, Нарекаци говорить про те, що він, «ієрей і чернець Григір, останній серед складачів та молодший серед наставників, <...> заклав основи, спорудив, спорудив на них і склав цю корисну книгу, з'єднавши сузір'я глав в єдине дивне створіння ».
Владика всього створеного милостивий до своїх створінь: «Коль і согрішать - все ж вони твої, бо ж числяться в твоїх списках». Зараховуючи себе до грішників, Нарекаци нікого не засуджує.
Все людське служить поетові нагадуванням про Бога, навіть якщо людина занурена в хаос мирського життя і в турботах про земне не думає про небесне: «У всьому, що хоч раз відбилося в почуттях у нас - будь то приємно чи неприємно, <...> і навіть на підмостках видовищних, а також в багатолюдних зборищах простолюду, або ж в танцях, неугодних волі твоїй, про Всемогутній, Ти не забутий ».
Відчуваючи в душі нескінченну боротьбу протиборчих прагнень і пристрастей, які захоплюють в безодню сумніву, гріха та відчаю, поет не перестає сподіватися на цілющу дію благодаті Божої і милосердя Творця.
Нарікаючи на те, що його душа, всупереч тому, що він прийняв постриг, ще не зовсім померла для світу і не зробилася справді живий для Бога, Нарекаци вдається до заступництва благої матері Ісуса і благає її про позбавлення від душевних і плотських скорботи.
Поет не втомлюється звинувачувати себе в тому, що «розкрив обійми любові до світу, а до Тебе не обличчям, а спиною повернувся <...> і в домі молитви оточив себе турботами життя земного».
Мучений тілесними недугами, які, як він переконаний, є неминучим і законним заплата за духовну немічність і маловір'я, поет відчуває свої душу і тіло як ристалище непримиренної боротьби.
Він описує своє потьмарений і хворобливий стан як жорстоку сутичку: «... все безліч частинок, що складають моє єство, як вороги вступили один з одним в бій, їм, одержимим страхом сумнівів, всюди ввижається загроза».

Завантажити цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2 



Інше на тему: Переказ скорочено Книга скорботних піснеспівів (Григір Нарекаци)

BR.com.ua © 1999-2017 | Реклама на сайті | Умови використання | Зворотній зв'язок