Головна Головна -> Реферати українською -> Біологія -> Бурундук— рід гризунів родини

Бурундук— рід гризунів родини

Назва:
Бурундук— рід гризунів родини
Тип:
Реферат
Мова:
Українська
Розмiр:
6,27 KB
Завантажень:
150
Оцінка:
 
поточна оцінка 5.0


Скачати цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2  3 
Реферат на тему:
Бурундук— рід гризунів родини


Зміст
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Бурундук — рід гризунів родини . Об'єднує невеликих тварин, що за розміром трохи менші за , за способом життя є перехідною формою між білками та , та мають характерне смугасте забарвлення на спині та боках.
Зовнішній вигляд
Характерною рисою бурундуків, що відрізняє їх від інших представників родини, є наявність п'яти повздовжніх темних смуг на рудому, пісковому або світло-сірому тлі. При цьому темні відмітини присутні також і на морді, а середня темна смуга зі спини заходить на потилицю, що відрізняє бурундуків від американських .
Загальна довжина тіла у різних видів коливається від 16 до 30 , при цьому 9-15 сантиметрів припадає на . Хвіст пухнастий, на решті тіла більш-менш щільно прилягає до шкіри.
Еволюція та систематика
Родова назва Tamias означає «накопичувач», що віддзеркалює таку рису поведінки, як заготівля істотних запасів до зими.
, морфологічні та молекулярно-біологічні дані свідчать, що рід Бурундуки відокремився від інших білячих в ; починаючи з верхнього в ньому виділились три гілки, які дають початок сучасним підродам Tamias, Eutamias та Neotamias.
Азіатський, або (Tamias sibiricus) та американський східний бурундук, згідно до молекулярно-генетичних досліджень, є більш спорідненими один до одного, ніж до решти 23-х видів, що складають підрід Neotamias; в минулому, з огляду на це, бурундуків навіть поділяли на два окремі роди, Eutamias та Tamias. Загалом, згідно до прийнятої класифікації роду, наявний в сибірський бурундук формує монотиповий підрід Eutamias, східний бурундук відноситься до, також монотипового, підроду Tamias, а решта видів зведені у підрід Neotamias, в якому виділяють кілька «видових груп».
Розповсюдження
Азіатський бурундук водиться на територіях Європи та Азії від та (), що є західною межею його , до верхів'їв р. , та на сході (на півострові відсутній). Південна межа ареалу проходить через , південний , північно-східний , північну , центральний та острів ().
В смугастий (або східноамериканський) бурундук (Tamias striatus) населяє схід та південний схід ; види підроду Neotamias розповсюджені в західній частині континенту, від річок та в Канаді, до та штатів Дюранго та Сонора (див. ).
На території види роду Бурундук не зустрічаються.
Спосіб життя
в звичному середовищі. , 2007 рік.
Бурундуки живуть в хвойних та мішаних (у чисто широколистяних звичайно відсутні), віддаючи перевагу узліссям, зарослим вирубкам з , вітровалам та захламленням; на півночі ареалу зустрічаються в , на півдні — в та, на Американському континенті, в сухих . Тварини найбільш активні вранці та ввечері, але ведуть активне життя також протягом всього світлового дня. Сліди бурундука схожі на сліди білки та , але менші за розміром; відбитки передніх лап чотирипалі, задніх — п'ятипалі.
Соціальна організація
Всі бурундуки є територіальними видами, з територією площею від 0,04 до 1,5 . Ці особисті території можуть у значній мірі перекриватись; але кожна тварина в межах своєї території має так звану «зону домінування», що включає в себе нору та її найближчі околиці: з цієї зони хазяїн нори проганяє всіх інших бурундуків, і навпаки, опинившись у зоні домінування іншого бурундука, звичайно намагається полишити її якнайшвидше. Загалом, розмір особистої території в бурундуків залежить від кількості їжі (при її малій кількості територія розширюється); окрім того, у дорослих тварин особиста територія звичайно більша, ніж у молодих, а у самців більша, ніж у самок.
Харчування
Бурундук з наповненими защічними мішками
Бурундуки харчуються, переважно, насінням; у хвойних лісах віддають перевагу насінню хвойних дерев, від врожаю якого у великій мірі залежить їхнє виживання взимку. Навесні бурундуки старанно відшукують у лісовій підстилці будь-яке насіння, що лишлось з минулої осені. З огляду на значну обмеженість такого харчового ресурсу, тварини в цей період вдаються до харчування молодим та пагонами.

Завантажити цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2  3 



Реферат на тему: Бурундук— рід гризунів родини

BR.com.ua © 1999-2017 | Реклама на сайті | Умови використання | Зворотній зв'язок