Головна Головна -> Реферати українською -> Біологія -> Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні

Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні

Назва:
Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні
Тип:
Реферат
Мова:
Українська
Розмiр:
13,31 KB
Завантажень:
229
Оцінка:
 
поточна оцінка 4.3


Скачати цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2  3  4  5  6  7 
Реферат на тему:
Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні


Ряд гризуни
Характерною особливістю їх є наявність верхніх і нижніх різців, зовніш-ня поверхня яких — тверда емаль, а решта—більш пухкий ден-тин, що забезпечує різну швидкість стирання і надає постійної гостроти ріжучому краю. Органи травлення пристосовані до пере-роблення грубої рослинної їжі. Більшість гризунів відзначаються швидким статевим визріванням і високою плодючістю.
Білка — найбільш відомий дітям звір серед гризунів, добре пристосований до життя на деревах. Вона чудово лазить по гілках завдяки довгим пальцям з чіпкими кігтиками. Білка спритно стри-бає з одного дерева на інше. У разі потреби може стрибнути з вершини високого дерева на землю, при цьому хвіст їй служить своєрідним рулем. Забарвлення білки міняється залежно від виду, від сезону, віку. Звичайна білка може бути рудою, попелястою. Карпатська білка має темне забарвлення. Прикрашають білку китички на кінцях вух. Поширена у Поліссі, Лісостепу і в Криму. Живе на деревах. Кулясте кубло будує у верховітті з тонких гіло-чок, моху, шерсті, лишайників. Може оселятися в дуплах і шпа-ківнях. Білки — денні тварини. У сонячну погоду вони активні протягом цілого дня. В дощові дні і під час сильних морозів і сні-гопадів білки не виходять годуватися. В сплячку не впадають.
Парування у білок відбувається двічі на рік: перше — у січ-ні — березні, друге — у червні — серпні. Вагітність 35—40 діб. Самка народжує від 3 до 7 більчат, голих і сліпих. Живляться вони молоком матері. Лише на 23—30 добу у них прорізуються очі, а ще через півмісяця вони починають бігати і їсти ягоди, недо-зріле насіння трав. Через п'ять місяців можуть вести самостійний спосіб життя. Основна їжа білок — насіння хвойних — ялини, сос-ни, ялиці, модрини, а також горіхи ліщини, жолуді, плоди бука, гриби, бруньки і пагони, комахи, іноді яйця птахів. На зиму білка робить запаси. Жолуді, горіхи і шапкові гриби вона відчуває че-рез 1—1,5-метровий шар снігу. Жолуді і гриби не можуть заміни-ти білці насіння хвойних, оскільки вони мають більшу енергетич-ну цінність. Наївшись насіння хвойних, білка спить майже 22 год на добу.
Білка — окраса наших лісів. Вона сприяє поширенню лісових культур. Ховаючи горіхи, жолуді на зиму, вона не завжди їх зна-ходить, а, отже, навесні вони проростають. Про це обов'язково повинні знати дошкільники. Внаслідок зменшення чисельності білок, промислового значення вони не мають. Карпатська білка охороняється.
Дуже цікавий рідкісний гризун — бабак. Зустрічається у сте-повій зоні. Розміри його досить значні — від 40 до 70 см, маса від 2,5 до 3 кг. Голова плоска, шия коротка, очі великі, вушні рако-вини маленькі. Волосяний покрив відносно пишний.
Близько 8/10 свого життя бабаки проводять у норах, які мають різне призначення: є захисні нори — невеликі, з одним виходом, є вивідкові з складною системою ходів і кількома виходами, є но-ри для зимівлі. У спеціальних віднорках бабак влаштовує «туале-ти», а тому нори ніколи не забруднюються. Земля, що викидається під час риття нір, утворює курганчик до 1 м і більше заввишки. Живляться бабаки різними трав'янистими рослинами, до яких до-дають саранових, молюсків, гусінь. За весну і літо бабаки нагро-маджують 800—1200 г жиру, що складає 25 % маси звірка.
У серпні — вересні бабаки оселяються у постійних норах для зимівлі сім'ями від 2—6 до 20—24 особин. Вхід у нору вони закри-вають сумішшю землі і каміння і впадають у глибоку сплячку, яка триває від 6 до 8 місяців. У цей час вони не живляться, оскільки кормових запасів у нори не збирають. Пробуджуються рано, коли ще лежить сніг. Шлюбний період у квітні — травні. Самка наро-джує 4—6 голих сліпих малят, яких вигодовує молоком близько 50 днів.
Характер у бабаків мирний. Вони з задоволенням грають на-весні один з одним і з матір'ю. Крик бабаків гучний і різкий, озна-чає: «Увага!»
М'ясо і жир бабаків високо ціниться, через це вони здавна стали об'єктами полювання.

Завантажити цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2  3  4  5  6  7 



Реферат на тему: Ряди: гризуни, китоподібні, хижі на Україні

BR.com.ua © 1999-2017 | Реклама на сайті | Умови використання | Зворотній зв'язок