Головна Головна -> Реферати українською -> Релігієзнавство -> реферат: Християнські ідеали та цінності українського народу в морально – духовному вихованні молоді

Християнські ідеали та цінності українського народу в морально – духовному вихованні молоді / сторінка 2

Назва:
Християнські ідеали та цінності українського народу в морально – духовному вихованні молоді
Тип:
Реферат
Мова:
Українська
Розмiр:
11,24 KB
Завантажень:
106
Оцінка:
 
поточна оцінка 5.0


Скачати цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2  3  4  5  6 

Участь у Святих Тайнах Покаяння ( Сповідь ) і Пресвятої Євхаристії допомагає дитині йти доброю дорогою в житті.Через Сповідь і Причастя людина здатна докорінно змінювати свою поведінку на краще. Віра в Божу любов і Боже милосердя спонукує нас до нового примирення з Богом в разі гріховного упадку. Ця практика в традиціях українського народу тягнеться з давніх – давен і має духовну силу.
Покуття, лампада чи свічка перед іконами, спільна молитва з мамою і татом, братами і сестрами, приготування до свят ( прикрашення ялинки, приготування куті, вивчення колядок, розмальовування писанок, приготування пасхального кошика ), участь у Святих Тайнах, участь у Святій Літургії, вивчення катехизму, читання Святого Письма, прощі до Святих місць – це незамінні чинники в релігійному та духовному вихованні дитини.
Виховати дитину розумною, розсудливою, мудрою,-- це навчити її дотримуватися Божих Заповідей.” Прагнеш мудрості? –Дотримуй Заповіді, і Господь тобі її щедро надасть.” ( Сираха 1, 26 ).Коли Святе Письмо стає настільною книгою родини, Божі Заповіді – дороговказом у житті, така людина направду є щаслива, бо розуміє, що життя може бути гарним, світлим, незважаючи на різні труднощі, бо будує свій світогляд не на цінностях земного життя, а на цінностях духовного життя, підвалини якого залишив нам Ісус Христос. Погляд Ісуса цілком протилежний до матеріального сприйняття світу. Глибина духовних цінностей криється у Нагірній Проповіді Ісуса Христа:
--блаженні убогі духом, ті, що повністю залежні від Бога, порожні від гріха;
--щасливий той, хто лагідний, хто не вміє гніватися;
--блаженний той, хто засмучений через несправедливість, через те, що вчинив гріх;
--блаженний той, хто голодний і спраглий справедливості, хто милосердний і співчутливий до інших; хто має чисте серце і чисті думки ; хто творить мир і спокій; хто переслідуваний за правду.
Погляд на життя, який передають батьки та вихователі має бути глибоким. Авторитет вихователя не у владі, а у служінні. Для того, щоб бути авторитетом, потрібно спершу навчитися самому піддаватись авторитету. Найкращий приклад цього показує сам Ісус Христос. Ісус виконує те, що говорить, практикує те, чого вимагає від інших. Дитина набагато більше вчиться з прикладу, аніж з слів. А приклад—це відповідність між словами та вчинками. Ісус Христос довіряє тим, кого навчає. Діалог є справжнім, коли дивимось позитивно на іншу особу, любимо її такою, якою вона є, віримо в її здібності бути кращою. Коли Ісус розказує притчу про блудного сина, то вчить нас також бути милосердними у ставленні до дітей з негативними вчинками. Через діалог, через уважне слухання, розуміння, тепле ставлення, спробу зважити всі ” за „ і всі ”проти „ . Дитину треба вчити відповідальності за свої вчинки, тобто давати їй можливості оцінювати, зважувати, робити висновки. Справжні людські стосунки вимагають стабільності та відповідальності. Коли дитина у процесі розвитку глибоко усвідомлює себе, ким вона є і для чого, тоді вона прямує до духовного життя. Саме вмінню бути собою, приймати свою історичну та особисту відповідальність і вчить справжня моральність.
У міру зростання науково-технічного й виробничого потенціалу людства, підвищення здатності людини впливати на стан навколишнього буття і на кардинальні умови власного існування дедалі важливішою стає власне моральна спрямованість її конкретних дій, чимраз більшого значення набуває те, яким саме цінностям підпорядковує вона свою зростаючу могутність.
Сфера моральності – це не тільки проблеми обов’язку, свободи, відповідальності, це також глибокий і неповторний світ суб’єктивних переживань, ідеалів та прагнень, невичерпної діалектики людської душі. Це одвічні питання добра і зла, сенсу життя і ставлення до смерті, честі й гідності людини, сорому й совісті, любові й співчуття. До цієї галузі належить і цілий комплекс проблем людської діяльності та між людських стосунків.
Ось вже більше двох тисяч років третина людства нашої землі наслідує ідеали християнства, котрі надали нової сили і змісту проблемам моральності.

Завантажити цю роботу безкоштовно
Пролистати роботу: 1  2  3  4  5  6 



Реферат на тему: Християнські ідеали та цінності українського народу в морально – духовному вихованні молоді

BR.com.ua © 1999-2017 | Реклама на сайті | Умови використання | Зворотній зв'язок